X
    Categories: Blog

Sådan fejrer man påsken rundt omkring i verden

Påskeæg, påskekyllinger og diverse påskegaver.

Påsken er en højtid, som for mange i Danmark byder på en god påskefrokost med alt, hvad der dertil hører – snaps, karrysild og godt rustikt rugbrød! Intet må vi mangle.

Vi har vores æg og påskekyllinger. Nogle går måske i kirke, men ellers er der ikke de store traditioner på landsplan. Yderligere er der nogle, som giver hinanden påskegaver. Måske kan du endda være så heldig, at du får påskegaver du aldrig glemmer?  Det varierer selvfølgelig fra familie til familie – nogle er måske begyndt på en amerikanisering af den danske påske – her vil man formentlig kunne se børnene gå på æggejagt rundt omkring i haven.

Sådan fejres påsken i andre lande

Men hvordan fejrer man egentlig påsken i andre lande?

Vi kan jo starte med at kigge på et af vores kære nabolande:

I Tyskland fejres påsken med et stort og magisk påskebål. Det er en gammel skik, som skulle sikre en god vækst og høst, ved at ilden skulle skræmme onde ånder væk.

Tyskerne stabler kviste og brænde til et stort og højt bål med en meget høj granstamme i midten, som til sidst krones med en krans.

Nogle steder gør de mere ud af det end andre – der hvor man går meget op i fejringen af påsken, fx i Harzen, vil man også kunne se fakkelsvingere og magikere, som optræder inden ilden for alvor får fat i bålet.

I Italien er påsken en yderst hellig tid. Her er fokus mere på kirkerne – fx vil man Palmesøndag kunne købe olivengrene uden for kirkerne. Olivengrenene hænger italienerne op i soveværelserne.

Skærtorsdag pynter kirkerne op med blomster og levende lys, og det tiltrækker folkemængder, som vandrer fra kirke til kirke for at nyde det smukke syn.

På samme måde som i Italien, er påsken en uhyre vigtig tid i Spanien. Fejringen varierer fra by til by, men overalt kan man være sikker på en fest i gaderne. Der bliver spillet musik og danset, og gaderne er fyldt med religiøse symboler og ikoner, som tiltrækker folket, der gerne ser på i en meget følelsesladet tilstand.

Den mest ekstreme ‘fejring’ af påsken ses måske nok i Indien og på Filippinerne.

Her er der hvert år nogle kristne, som går så langt som at lade sig korsfæste for at kunne sætte sig ind i, hvordan Jesus led på korset, i det vi i dag kalder påskedagene.

Der er altså mange forskellige måder at fejre påsken på – og utroligt langt mellem danskernes sildemadder, som skylles ned med snaps i den ene ende af spektret og filippinernes lidelser på korsene i den anden.

admin:
Related Post